ایجاد یک شبکه اجتماعی مبتنی بر ساختار محله و ارتباطات محلی که هدف آن استفاده از فنآوری برای تقویت تعاملات شهروندان مبتنی بر ابزارهای جدید است. این ارتباطات مابین شهروندان، مابین ساکنین محله، ساکنین و ارگانهای عمومی محله، ساکنین و نهادهای اجتماعی مستقر در محله و ساکنین و کسب و کارهای یک محله خواهد بود.
– عضویت افراد بر اساس کدپستی محل سکونت یا کار در هر محله تعیین میشود. سطح عضویت میتواند ساده یا تاییدشده باشد. در حالت تایید شده، مجوز مشارکتهای بیشتر به کاربر داده میشود.
– اطلاع از اخبار و اعلامیههای محله که توسط کاربران دیگر یا مراکز عمومی محله درج میشود.
– ایجاد گروهها و زیرگروههای ارتباطی با موضوعات اجتماعی، علاقهمندی، تبادل نظر و …
– دریافت خبرنامه محله روی ایمیل
– ایجاد صفحه توسط مشاغل محلی و معرفی خدمات و محصولات ارائه شده
– معرفی و توصیه مشاغل توسط ساکنین به دیگران و ایجاد آگاهی و رونق کسب و کار
– آگهی مشاغل در اخبار محله
– تبادل پیام مابین شهروندان یک محله
– حفاظت از اطلاعات شخصی با روالهای کنترل اطلاعات قابل مشاهده توسط شهروندان دیگر، اعضاء دیگر محله و کسب و کارها
– امکان اجرای فرآیندهای شورای محله از جمله انتخابات، گروههای کاری، سرای مجازی محله و همهپرسی برای طرح ها
– امکان مشارکت شهروندان در تصمیم گیریهای شهری در سطح محله از جمله تعیین اولولیتها، نیازمندیها و برنامهها
– افزایش انسجام محله به عنوان یکی از ارکان نهادهای اجتماعی
– افزایش امنیت از طریق تقویت ارتباطات درون محله
– کاهش تعارضات از طریق ایجاد ساختار تعامل و حل مسائل
– رونق کسب و کارها و مشاغل کوچک و متوسط
– افزایش مشارکت شهروندان در حل مسائل شهری
– اطلاعرسانی هدفمند و مرتبط با محل سکونت و کار به شهروندان
– امکان عملیاتیسازی قانون شوراهای محله
– تولید محتوا و دادههای قابل تکیه برای مطالعات اجتماعی و فعالیتهای دیگر
– شبکه اجتماعی محله میتواند بستری برای پیادهسازی کامل شورایاری باشد که به دلیل هزینه یا موانع اجرائی به طور کامل اجرا نشده است.
ایجاد زنجیره بلوکی (Block Chain) یک بستر نگهداری داده شفاف را برای شهر اصفهان مهیا مینماید که زیرساخت پیادهسازی زیرپروژهها و سرویسهای دیگری برای شهر خواهد بود. مهمترین ویژگی زنجیرههای بلوکی ایجاد بستری برای تعریف دارائیها به صورت توکن مجازی و ثبت مالکیت و قابل دفاتر توزیع شده است که این بستر میتواند برای تعریف سرویسهای مختلف در شهر استفاده شود. برخی از این سرویسها عبارتند از:
با توجه به شفافیت زنجیره بلوکی پیادهسازی، کمپینهای رایگیری و اعلام نظر با شفافیت و امکان صحتسنجی و نظارت بهتر قابل پیادهسازی است و در نتیجه زمینه را برای اجرای طرحهای عمومیتر رایگیری مانند رایگیری شوراهای محله، نظرسنجی و انتخاب اولویتهای محله توسط ساکنین و … که تا کنون به دلیل هزینهبر بودن، امکان تقلب یا رای دادن چندبار توسط یکنفر یا موانع اجرای فیزیکی انجام نمیشد، فراهم مینماید.
گواهی هواداری شهر اصفهان که به علاقهمندان و دوست داران اصفهان اعطا میشود. این گواهی از نوع غیرقابل انتقال بوده و به نام شخص در زنجیره بلوکی ثبت میشود و اعتبار آن به سادگی قابل تایید است. استفاده از زنجیره بلوکی امکان تقلب یا ایجاد بازار سیاه در گواهیها را حذف میکند. توکن نصف جهان میتواند تنها به منظور یک حسن شهرت و ایجاد برند پیادهسازی شود و یا حتی به دارندگان آن امتیازهای خاصی تعلق بگیرد.
یک توکن قابل انتقال است که در ازاء فعالیتهای شهروندان به آنها اعطا میشود. از این توکن به منظور تشویق شهروندان به فعالیتهای موثر در ارتقاء شهر استفاده میشود و میتواند برای گستره وسیعی از فعالیتها از مشارکت در نظر سنجی ها، رای گیری، فعالیت در جلسات شوراها، جایزه طرح های پیشنهادی تایید شده، فعالیت جوانان در مراکزنوآوری تا استفاده از وسایل نقلیه عمومی به جای خودرو شخصی یا کار داوطلبانه در مراکز عمومی اعطا شود. از سوی دیگر برای دارندگان امتیاز شهرداری امکاناتی مانند تخفیف در خدمات عمومی، یا سطح بندی در مشارکتها قائل خواهد شد که به آن ارزش می دهد.
با توجه به الکترونیکیشدن بیشتر پرداختها و پیادهسازی موفق طرحهائی مانند اصفهان کارت، اصکیف، و ایجاد درگاه های پرداخت الکترونیکی در حوزه حمل و نقل، خدمات عمومی شهری و کسب و کارهای همکار این طرح ها، ایجاد یک توکن قابل انتقال میتواند بسیار کارساز باشد. این پول مشابه با اعتبار موجود در اصفهان کارت یا کیف پول اصکیف دارای پشتوانه نقدی و ارزش ثابت بوده و تنها کاربرد انتقال مجازی نقدینگی را دارد. مزیت آن نسبت به روشهای موجود سیالیت بیشتر پول، عدم وابستگی صرف به کارت فیزیکی و امکان ردیابی سیالیت نقدینگی در سیستم است.
گردشگران و بازدیدکنندگان مراکز دیدنی معمولا یادگاری از این مراکز با خود به همراه میبرند تا خاطره آن سفر زنده شود. این یادگارها ممکن است فقط عکس یا سمبلی از آن نقطه باشد و یا اطلاعاتی از آن را در خود داشته باشد. کارت دیجیتالی سمبلیک نقاط دیدنی نمونه دیجیتالی این یادگار است که میتواند به صورت فروش یا ایجاد رایگان بر روی شبکه برای هر بازدیدکننده در زمان بازدید از آن مکان ایجاد و حتی اختصاصیسازی شود.
ستاد تنظیم بازار و مراجع مشابه در حاکمیت میتوانند با ابزار توکن فرآیند توزیع عادلانه و میزان استفاده شهروندان از سبدهای ارائه شده را نظارت نمایند. توکن کپن مخصوص هر کالا معادل مجازی برگههای کپن خواهد بود که به صورت خودکار در کیف پول افراد واجد شرایط ایجاد میشود. ارائه کنندگان کالا در ازا فروش کالا به قیمت دولتی توکن را از کیف پول شهروندان جمعآوری و در ازاء کالای دریافت شده به ستاد تحویل می نمایند. توکن کالا بر اساس سیاست حاکمیتی میتواند قابل انتقال به سایر شهروندان باشد یا نباشد.
گاهی سازمانها دارائیهائی دارند که به واسطه تهاتر یا روندهای دیگر در تملک آنها قرار گرفته است. فرآیند فروش این املاک یا دارائیها وقتگیر و گاهاَ به دلیل بزرگبودن سخت است. با توکنایز کردن یک دارائی این امکان وجود دارد که سازمان دارائی مذکور را پشتوانه یک توکن دیجیتالی نموده و شهروندان میتوانند با خرید این توکن به اندازه های خرد در آن شریک شوند.
این فرآیند میتواند برای واگذاری تراکم نیز در شهرداری استفاده شود. تراکم واگذاری شده به شهروندان در قبال عقبنشینی یا به پیمانکاران و یا موارد مشابه، میتواند به صورت توکن قابلانتقال انجام شود. توکن تعریفشده برای انتقال به سازندگان و استفاده از تراکم برای تسویه با شهرداری و مابین شهرداریها در مناطق مختلف کارساز خواهد بود و قواعد تبدیل آن به صورت قرارداد هوشمند در شبکه قابل تعریف است.
با توجه به راهاندازی اولین صندوق خطرپذیر برای رشد فضای کسب و کار شهر اصفهان، با تکیه بر ابزارهای توکن سرمایهپذیری جمعی میتوان توان سرمایهگذاری این صندوق را افزایش داد. در سرمایهپذیری جمعی، جمعکردن سرمایه از شهوندان به صورت جمعی برای یک استارت آپ صورت میگیرد و شهروندان در دوره تجمیع سرمایه به ازاء سرمایه پرداختی توکن معتبر روی شبکه دریافت مینمایند. فرآیند جذب سرمایه و اعتبار این توکن توسط صندوق تضمین میشود و در واقع صندوق به اعتبار سرمایه خود سرمایه را از طریق جمعی جمعآوری مینماید و لازم نیست کل منابع را از دارائی خود تامین نماید. در صورت استفاده از کارگزار مورد تایید سازمان فرابورس برای اینکار، پس از جذب سرمایه استارت آپ در تابلو لیست شده و عملا سرمایه گذاران در شرکتی بورسی سهام خواهند داشت.
به عنوان نمونه بستری برای صدور کارت هواداری تیم سپاهان، اعضاء افتخاری هلال احمر اصفهان یا موجودیتهای دیگر اصفهان که توسط سازمانهای دیگر یا نهادهای اجتماعی ایجاد میشوند.
تاسیس یک مرکز تهیه محتوای ویدیونی به منظور مستندسازی و تقویت برند اصفهان در سطح ملی و جهانی. هدف این مرکز ایجاد کانال متمرکز بر محتوای مرتبط با اصفهان اعم از رویدادها، خبرهای شهری، مستندهای رسمی یا مردمی و انعکاس زندگی شهری با جمعآوری و ساماندهی محتوا تحت عنوان تلویزیون شهر اصفهان خواهد بود. پخش این محتوا به صورت زنده یا برمبنای انتخاب کاربر با توجه به ظهور فنآوری تلویزیون اینترنتی که به مراتب از روشهای قبلی کاراتر و ارزانتر است و از طریق ایجاد کانال در سامانه دارندگان مجوز توزیع رسانههای دیجیتال انجام خواهد شد. از طرفی امروز هر شهروند میتواند یک تولیدکننده محتوا باشد و شهرداری قادر است تنها با ایجاد یک مرکز متمرکز بر جمعآوری و ساختاردهی، جدای از محتوای تولید شده در بخش روابط عمومی یا رسانهای خود سازمان، با تکیه بر توانمندی و ذوق شهروندان محتوا غنی را طی زمان جمعآوری نماید.
– تقویت برند اصفهان با مخاطبین ملی و خارجی
– تقویت مستندسازی و جمع آوری اطلاعات در مورد شهر
– استفاده از ابزارهای نوین پخش آنلاین تلویزیون و دسترسی به مخاطبین داخلی و خارجی در سطح وسیعتر
– افزایش مشارکت و تقویت هویت اجتماعی شهروندان
– استفاده از ذوق و توان شهروندان در تهیه محتوای رسانهای
با توجه به افزایش استفاده از وسائل الکتریکی و الکترونیکی و رشد و تغییر فنآوری، حجم وسایل الکتریکی و الکترونیکی که به دلیل خرابی یا جایگزینی با تجهیزات جدیدتر دور انداخته میشوند زبادتر میشود. این زبالهها دامنه وسیعی از وسائل خانگی (یخچال، جاروبرقی، سشوار و …) تا دستگاه های الکترونیکی (رادیو، تلویزیون، گوشی موبایل و کامیپوتر) را شامل می شوند.
زبالههای الکترونیکی دارای طیف زیادی از مواد معدنی یا ارزشمند و همچنین موارد شیمیائی و سمی هستند که ورود آنها همراه با زبالههای دیگر به طبیعت به معنای اتلاف مواد قابل استفاده و آلودگی محیط زیست است. در این حالی است که این اقلام بعضاَ قابل بازسازی و بازگشت به چرخه استفاده در بخشهای دیگری از جامعه هستند. در کشورهای توسعه یافته دولت یا شهرداری با تدوین سیاست و ایجاد شبکهای از مراکز جمعآوری، بازسازی و بازیافت زبالههای الکتریکی، علاوه بر ایجاد چرخههای اقتصادی جدید و اشتغالزائی در شهر، امکان استفاده یا دفع بهتر زبالههای تولید شده را فراهم مینماید. برخی اقلام در مراکز پائین دست با ادغام یا تعمیر قطعات بازسازی و توسط اتحادیهها و خیریههای به چرخه استفاده بازگردانده میشوند. بقیه اقلام در مراحل مختلف در مراکز میانی تچزیه شده و از آنها مواد اولیه قابل فروش در بازار مانند آهن، مس، قطعات یدکی قابل استفاده و … استخراج میشود. در این فرآیندها همچنین مواد سمی و اسیدی موجود در تجهیزات مانند باطریها، گازهای سمی و … جداسازی شده و به طریق صحیح توسط سازمان بازیافت دفع می شوند.
باید توجه داشت ایجاد یک مرکز بزرگ یا کارخانه برای اینکار به دلایل عملیاتی و اقتصادی شکست خواهد خورد. روش درست ایجاد مراکز به صورت سلسله مراتبی و با مشارکت نهادهای اجتماعی و صنفی، مشاغل و خیریهها و کارآفرینان است. اینکار در صورت طراحی درست میتواند در هر مرحله دارای اقتصاد مستقل باشد. به عنوان نمونه مراکز پائین دستی میتواند بنگاههای کوچک باشد که با دریافت اقلام و بازسازی بعضی از آنها درآمدزائی مینمایند. این بنگاهها توسط اتحادیههای توزیع یا تولید صنفی وساماندهی میشوند. فروش اقلام بازسازی شده توسط اتحادیه ساماندهی و قانونگذاری میشود و یا این اقلام برای استفاده مجدد به خیریهها واگذار میشوند. از طرفی این بنگاههای کوچک وظیفه خود را با اورق کردن و تفکیککردن اقلام دریافتی و ارسال آنها به رده بالاتر در فرآیند انجام میدهند. بدین ترتیب ضمن آنکه مرکز پائین دستی دستمزد خود را از سود فروش یا استفاده مجدد اقلام حاصل می کند، اقلام غیرقابلبازسازی در این سطح تفکیک و خرد شده و به سطح بعدی تحویل می شوند.
شهرداری میبایست کلیات این طرح را تدوین و مقررات و سیاستهای تشویقی لازم و همکاری نهادهای مربوط را جلب نماید. شهرداری بخشهائی را که به دلایل اجرائی یا اقتصادی (مانند جمعآوری از شهروندان یا دفع زبالههای سمی) قابلواگذاری در مراکز نیستند به عهده گرفته و چرخه را کامل می نماید.
– استفاده مجدد از کالاهای الکترونیکی و افزایش طول عمر مفید
– کنترل ورود زبالههای سمی الکترونیکی (اسید موجود در باطری، گازهای برودتی، صفحات نمایشگر و …) به طبیعت و محیط زیست
– کاهش حجم زبالههای خشک
– انتقال تجهیزات قدیمیتر به بخشهای پائین دست و استفاده مفید به عنوان نمونه در خیریهها و یا برای کاربردهای ساده تر
– ایجاد چرخه اقتصادی جدید در شهر و افزایش اشتغال
– مشارکت نهادهای صنفی و ایجاد ماموریت در راستای بهبود فضای شهری
– تولید مواد اولیه قابل استفاده مجدد در صنایع
– جمعآوری تجهیزات اسقاطی از تعمیرگاهها و تغییر چهره نامطلوب برخی از مراکز (به عنوان نمونه خیابان طالقانی) و به جریان انداختن دارائیهای راکد شده در این مراکز با ایجاد ارزش
– امکان بازسازی تجهیزاتی که قطعه یدکی آنها موجود نیست با استفاده از ادغام تجهیزات
مدیریت هوشمند شهری بیشتر از آنکه به کاربرد یا زیرساخت مربوط باشد یک مفهوم است که بر پایه روندهای جدیدی که بر پایه فنآوری محقق شدهاند پایهگذاری شده است. از مهمترین این روندها میتوان به اینترنت اشیاء، آزادسازی داده و ایجاد درگاههای تبادل بین سیستمها و روشهای هوش مصنوعی اشاره کرد. بر این پایه دولتها و شهرداریها پروژههائی را تعریف مینمایند تا مدیریت هوشمند شهری تقویت شده و در طی زمان، غنیتر گردد. برخی از این پروژه ها که میتواند برای شهر اصفهان بسیار موثر باشد عبارتند از:
– آزادسازی و نظم بخشی به دادههای شهری: دستگاههای مرتبط با شهرداری و مدیریت شهری، حجم وسیعی از دادههای مرتبط با شهر اعم از دادههای جغرافیائی، عملیاتی، نظارتی و … را در قالب سامانههای خود در اختیار دارند. شکل و ساختار این دادهها وابسته به سامانههای مرتبط آنهاست و یکپارچه نیست و عموماَ نیز فقط در این سامانهها استفاده میشود. اولین قدم تدوین قالب و استانداردسازی این دادهها و ارائه آن به صورت قابل استفاده در سامانههای دیگر است. با اینکار شهرداری ضمن دقیقترکردن این دادهها به دلیل امکان تطبیق و حذف انحرافها، زمینه استفاده مفیدتر از این دارائی ارزشمند را برای غنیتر کردن سامانههای خود و همچنین ایجاد سامانههای ترکیبی جدید فراهم مینماید. علاوه بر این شهرداری میتواند با تصویب مقرراتی، سایر دستگاهها یا نهادهای مرتبط با شهر را مکلف به ارائه داده و اتصال سیستمها نماید. اینکار در بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا در حال انجام است.
– سامانه هوشمند مدیریت روشنائی: در ایران در زمان اجرای یک معبر جدید معمولا شهرداری متولی برنامهریزی چراغهای روشنائی است و روشنکردن چراغها بر اساس مصوبه موجود بر عهده ورازت نیرو و در نتیجه شرکت توزیع برق شهرستان میباشد. از آنجا که محاسبه این انرژی در جدول بودجه وزارت نیرو با هزینههای اتلاف در یک ردیف دیده شده است، تاکنون هرگونه پروژه مدیریت انرژی روشنائی از نظر اقتصادی بیمعنی و در نتیجه زمینهای برای مشارکت بخش خصوصی نیز فراهم نشده است. این در حالی است که در بسیاری از شهرهای رو به توسعه جهان، چراغهای روشنائی به سامانه هوشمند روشنائی تبدیل شده و میزان روشنائی را با جمعیت موجود و زمان تغییر میدهند. در این رویکرد حتی دکلهای روشنائی به عنوان یک دارائی ارزشمند دیده شده و در مسیر تجهیز و اتصال آنها به شبکه هوشمند، میتوانند برای کاربردهای دیگر مانند جمعآوری دادههای هواشناسی، جمعیتی، ترمینالهای اورژانس یا شهری، یا ایجاد شبکه وای فای عمومی توسط اپراتورهای مخابراتی مورد استفاده قرار گرفته و ارزش افزوده برای شهرداری ایجاد نماید. اجرای پروژه میتواند از محل صرفهجوئی در انرژی توجیه داشته و حتی به صورت مشارکتی با بخش خصوص و از طریق توان تولید داخلی ممکن شود.
– هوشمند سازی مرکز بحران استان: بخش قابل توجهی از داده های مورد نیاز برای تشخیص یا اقدامات مرتبط با بحران در حوزه نظارت تصویری، سامانه تماس اورژانس، درگاههای اطلاعرسانی شهری، تاسیسات شهری (آب، برق، گاز …) و سنسورهای محیطی و جمعیتی است که به صورت مجزا در دستگاههای اجرائی مجزا و سیستمهای جداگانه وجود دارد. در شهرهای بزرگ دنیا، مابین این سامانههای اتصالاتی برقرار شده و در مرکز بحران به منظور مدیریت یکپارچه وقایع مورد استفاده قرار میگیرد.
استودیو نوآوری چاووش، یک سکوی رشد کسب و کارهای مبتنی بر نوآوری است که توسط شرکت چاووش پایه گذاری شده است. این مرکز با ایجاد یک ساختار مستقل بر پایه استارت آپ استودیو و یک صندوق خطر پذیر شرکتی زیرمجموعه شخصیت قانونی چاووش رایانه فعالیت می نماید.
در این استودیو پروژه ها از مراحل ابتدائی طرح ایده آعاز شده و تا رشد و تبدیل به یک کسب و کار پایدار دنبال می شوند. مبنای تعریف پروژه در استودیو نوآوری، طرح ایده توسط تیم های موجود، سهامداران استودیو و یا مربیان و حامیان استودیو می باشد. تیم انجام دهنده هر پروژه از میان کارکنان استودیو و با همفکری جمعی انتخاب می شود و ساختار تقسیم کار و تامین منابع ماتریسی است.
علاوه بر دنبال کردن پروژه های فعال، کارکنان استودیو نوآوری تلاش می کنند به طور دائمی ایده های نو و زمینه های جدیدی را بررسی و کاربرد آنها را در محیط اطراف ارزیابی نمایند. اینکار به منزله یک تمرین گروهی برای خلاقیت و همگام ماندن با جریان های فن آوری است.
آدرس: اصفهان، خیابان فردوسی، مجتمع اداری آزاد، واحد 402
تلفن: 03132200200
www.chavoosh.com
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
فرستادن دیدگاه